Leden 2009





Ash a Vanessa

31. ledna 2009 v 18:32 | Dejna |  Ashley Tisdale



Keira Knightley-Filmografie

30. ledna 2009 v 15:11 | Dejna |  Keira Knightley
2009 Last Night
2008 Duchess
2008 The Edge of Love
2007 Silk
2007 Pokání
2007 Piráti z Karibiku - Na konci světa
2006 Piráti z Karibiku - Truhla mrtvého muže
2005 Domino
2004 Pýcha a předsudek
2004 Stories of Lost Souls
2004 Svěrací kazajka
2004 Král Artuš
2003 Láska nebeská
2003 Piráti z Karibiku - Prokletí Černé perly
2002 Blafuj jako Beckham
2001 Doktor Živago
2001 Prďoši
2001 Pure
2001 Deflation
1999 Díra
1999 Princezna zlodějů
1999 "Oliver Twist"
1998 Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba
1998 Coming Home
1996 Treasure Seekers
1995 Nevinné lži
1994 Vesnická aféra
1993 Royal Celebration


Keira Knightley

Keira Knightley-Životopis

30. ledna 2009 v 15:11 | Dejna |  Keira Knightley

Povolání:Herečka
Datum narození:26.3.1985
Věk:23
Místo narození:Teddington,Middlexes,Anglie
Znamení:Beran




Je dcerou herce Willa Knightleyho a divadelní autorky Sharman Macdonaldové (její hru
Zimní host zfilmoval Alan Rickman). Herectví se věnuje od dětství. Knightleyové byli pouhé tři roky, když poprosila svého otce, herce Willa Knightleye a matku, scénáristku Sharman Macdonaldovou, aby jí pomohli sehnat agenta. Poprvé si zahrála v televizním dramatu Royal Celebration, když jí bylo osm let. Hrála po boku Minnie Driverová a Ruperta Grevese.

Upoutala pozornost postavou nadšené fotbalistky Jules Paxtonové, za jejíž ztvárnění ve sportovní komedii Blafuj jako Beckham (r. G. Chadhaová) získala Cenu londýnských filmových kritiků pro novou herečku a Cenu za herecký výkon ex aequo na MF ženských filmů v Bordeaux.

Ztělesnila postavu Lary v nové TV verzi Doktora Živaga a v Hollywoodu se prosadila úlohou guvernérovy dcery Elizabeth Swann v divácky úspěšném dobrodružném snímku piráti z Karibiku-Prokletí čené perly (2003, r. G. Verbinski). Účinkovala v krátkých filmech Deflation (2001, Splasknutí; r. Roger Ashton-Griffiths) a New Year's Eve (2002, Silvestr; r. Colin Spector). Byla oficiálním hostem MFF v Karlových Varech 2002.

Přestože v době natáčení filmu Piráti z Keribiku-Prokletí černé perly oslavila teprve 18. narozeniny, má na svém kontě už několik významných filmů.

Jako Jackie Price zazářila roku 2005 ve filmu režiséra Johna Mayburyho,Svěrací kazajka(The Jacket), kde si zahrála po boku Andriena Bodyho. Keira Knightleyová četla scénář Svěrací kazajky když v Dublinu točila roli Guinevry ve středověkém akčním dramatu producenta Jerry Bruckheimera Král Artuš: "Byl to vzrušující, kreativní scénář a role, kterou jsem ihned přijala," vzpomíná Knightleyová, která se stala hvězdou filmového plátna po rolích ve filmech Blafuj jako Beckham nebo Piráti z Karibiku:prokletí černé perly:. "Ostatní scénáře, které jsem v té době dostala, byly různé variace na to samé: na pěknou, mírně nervózní Bitku, ale role Jackie je role raněné postavy, která potká muže potýkajícího se s traumatem. Není obvyklé, že by se ve filmech objevovali lidé, kteří jsou uprostřed nějakého sebezničujícího procesu."

Když měla Knightleyová den volna z natáčení Krále Artuše, přestože zrovna bojovala s nepříjemnou otravou jídlem
, odjela do Londýna na schůzku s Mayburym a producenty, aby si promluvili o Svěrací kazajce. Zjistila ale, že se jedná o pracovní oběd: "Celou dobu jsem se snažila nezačít zvracet na lidi, se kterými jsem toužila pracovat na dalším filmu," říká herečka.

Mayburyho slova tenkrát jen málo pomáhala Knightleyové od pocitu nevolnosti: "Řekl mi, že si nemyslí, že bych se na roli hodila, a že mě nechce," říká Knightleyová, "V tu chvíli jsem neměla co ztratit. Pokud by mi tu roli nedal, znamenalo by to, že se dalších dvacet let budu mučit v korzetech. Požádala jsem ho, jestli mu můžu kousek přečíst. Souhlasil, a slíbil, že jestli jsem odhodlaná roli přijmout, že mě vezme. Přečetla jsem mu svou roli, měl ke mně pár poznámek, a pak mi dal své telefonní číslo a práci mi nabídl."

Ve stejném roce se dále objevila v roli Elizabeth ve filmu režiséra Joe Wrighta Pýcha a předsudek, za kterou byla nominována na Oscara a zlatý glóbus v kategorii nejlepší herečka. (režie Joe Wright). Pokračovala rolí modelky Domino Harvey, která opustí svou kariéru a stane se lovkyní lidí v akčním dramatu režiséra Tonyho Scotta , Domino.

Roku 2006 si znovu zahrála roli Elizabeth Swann ve snímku Piráti z Keribiku:Truhla mrtvého muže. Stejně jako v Pirátech z Karibiku:Prokletí černé perly se zde po jejim boku objevil Johny Deep a Orlando Bloom. V současné době natáčí již třetí pokračování. Během přestávky při natáčení druhého a třetího dílu Pirátů z Karibiku odletěla do západní Evropy, kde natočila romantické drama Silk a další snímek Joea Wrighta Atonement.